Een eerste beoordeling door een redacteur

Weken, zo niet maanden heb ik het uitgesteld, maar een keer moet het er van komen: een beoordeling door een redacteur. Mijn proeflezers hebben mij waardevolle tips en adviezen gegeven, maar ik ben vastgelopen.

Op een avond trek ik dat toch de stoute schoenen aan en bekijk voor een laatste keer de websites die ik heb gevonden. Ik besluit als eerste TekstFontein te mailen. De website spreekt me aan. De eigenares van TekstFontein, Christien Romp, heeft jarenlange ervaring op het gebied van tekstcorrectie, redigeren en manuscript beoordelingen. In de mail voeg ik deze blog toe en vertel waar ik op zoek naar ben. Al snel ontvang ik een enthousiaste reactie. Ze heeft mijn blog bekeken en is erg benieuwd naar mijn manuscript en wil het graag beoordelen. Dat gaat snel zeg en voor ik het weet mail ik mijn manuscript naar Christien…………en dan is het wachten. Ruim binnen de afgesproken termijn ontvang ik de manuscriptbeoordeling . Als ik de mail open breekt het zweet me eerlijk gezegd toch wel  uit: wat nu als ze het helemaal niets vindt?

Als ik haar reactie lees, word ik ontzettend blij. Niet alleen door de adviezen en tips die ze me geeft, maar vooral door de manier waarop ze het doet. Positieve feedback waarmee ze zich goed realiseert hoe persoonlijk dit verhaal voor mij is. Een klein stukje uit haar beoordeling:
Bedenk dat achter elke goede schrijver een kritische redacteur schuilgaat. Ooit sprak ik Jan Siebelink over zijn ‘Knielen op een bed violen’. Hij schreef een aantal hoofdstukken, liet die redigeren en kreeg ze dan terug vol op- en aanmerkingen. ‘De redactrice liet me vaak hele passages herschrijven,’ grinnikte hij. Dit manuscript verdient het om een prachtig boek te worden en ik wil je daar graag bij helpen.’

Met een glimlach lees ik de beoordeling en bekijk ik het gedeelte wat zij voor mij heeft geredigeerd. Meteen heb ik zin om te starten met herschrijven! Zo hoort het te gaan met een redacteur. Niet de grond inboren, maar op een positieve en constructieve wijze feedback geven. Zorgen dat de schrijver nieuwe inzichten krijgt voor zijn of haar verhaal en daarmee verder aan de slag kan gaan.

Een week later ontmoet ik Christien in levende leven. Dit is een inspirerend gesprek waarbij mij nog duidelijker wordt hoe ik mijn manuscript kan verbeteren. We praten over schrijven, blogs en social media. Als ik later contact met haar heb, geeft Christien aan dat het altijd fijn is om met iemand te praten die ook passie voor schrijven heeft. Dan realiseer ik me opeens: ja, schrijven is mijn passie!

Kortom: wil je dat iemand met een kritische en positieve blik naar je manuscript kijkt, zoek je een redacteur/tekstcorrector of tekstschrijver kijk dan eens op: TekstFontein

Advertenties

1 reactie

Opgeslagen onder Blogteksten

Een Reactie op “Een eerste beoordeling door een redacteur

  1. Pingback: Auteur enthousiast over TekstFontein « TekstFontein | frisse blik op tekst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s